Thursday, July 29, 2010

Durian oh durian..


Hari ni Lulu makan banyak durian..Musim eh sekarang? kalau jalan tu, kat mana2 ada je tepi jalan orang jual..Bukan durian jer, ada manggis, langsat, cempedak..macam-macam.. tapi yang paling menarik perhatian adalah raja buah yang satu ini..

Nyam-nyam...sedapnya makan sampai tak ingat dah makan berapa ulas..dari yang warna kuning, sampailah ke warna putih..wah....puas makan.. Tapi lepas makan, rasa peninglah sedikit.. Nasib baik ada panadol..memang melegakan kesakitan..

Tapi betul ke orang cakap, kalau makan banyak durian, kena minum air campur sedikit garam untuk bagi naturelised balik..mungkin kot..

Jom makan durian..sedap..ngee.......



.

Demam


 Pengenalan
Demam adalah tindak balas normal badan terhadap sebarang jangkitan dan penyakit-penyakit lain. Ia bukanlah satu penyakit tetapi gejala yang selalunya menandakan anda mempunyai penyakit-penyakit yang ringan (tidak serius). Suhu badan normal adalah 37°C, jika melebihi tahap ini anda akan disahkan demam.
Penyebab Demam
  • Ia biasanya berkaitan dengan jangkitan virus seperti selsema, sakit tekak, sakit telinga, cirit birit, denggi, dan HIV.
  • Jangkitan bakteria seperti radang appendiks, jangkitan pada paru-paru (pneumonia), batuk kering (TB) dan jangkitan pada selaput otak (meningitis)
  • Demam malaria
  • Penyakit sendi
  • Ubat seperti antibiotik dan sebagainya
  • Barah
Rawatan
Rawatan dirumah :
  • Jika demam itu tidak teruk tiada rawatan yang diperlukan
  • Minum air atau cecair dengan kerap untuk menambah kehilangan bendalir dalam badan.
  • Makan makanan ringan dan mudah hadam seperti sup
  • Cuba mandi dengan menggunakan air panas suam untuk meredakan demam.
  • Berpakaian longgar, jangan berselimut kerana ini akan meningkatkan suhu badan.
  • Makan ubat seperti paracetamol dengan jumlah yang tepat untuk meredakan demam
Bila Perlu Berjumpa Doktor?
Jika anda mempunyai gejala yang serius :
  • Jika suhu badan melebihi >39°C rawatan di rumah tidak akan membantu.
  • Baru pulang dari perjalanan luar Negara.
  • Mendapat gejala lain seperti ruam, pendarahan, sawan, mengantuk, sesak nafas, sakit-sakit sendi, atau bengkak-bengkak badan
  • Sakit perut, mata atau tulang pipi.
  • Mempunyai lain-lain penyakit seperti kencing manis dan barah.
  • Tidak dapat mengambil makanan dan bendalir yang cukup.
  • Sering buang air kecil dan mengalami kesakitan atau dengan kadar yang sedikit.
  • Tidak ada perubahan selepas 4 ke 5 hari.
  • Demam masih berlarutan walaupun dengan rawatan di rumah.
  • Demam berkaitan dengan kecederaan

Pencegahan
  • Elakkan dari mendekati seseorang yang sedang demam
  • Mengamalkan kebersihan .
  • Ambil diet yang seimbang dan sihat.
Soalan Lazim
Bagaimana Mengukur Suhu Badan?
  • Untuk memastikan adakan anda demam, gunakan jangkasuhu klinik, yang sesuai dari farmasi untuk mengukur suhu badan.
  • Basuh jangkasuhu badan (termometer) dengan sabun, terutamanya kawasan bulat yang dimasukkan ke dalam mulut.
  • Goncangkan termometer untuk memastikan tahap merkuri bawah dari 35°C.
  • Letakkan termometer di bawah lidah atau lengan.
  • Alihkan termometer selepas 4 minit di bawah lidah dan 5 minit di bawah lengan. (jika suhu diambil di bawah lengan, tambahkan 0.5°C untuk suhu badan luaran yang rendah).
  • Ambil bacaan setelah tahap merkuri berhenti.
Bolehkah Kita Menjangka Suhu Badan Berdasarkan Jangka Suhu Telinga Atau Perubahan Warna Kulit?
  • Jangka suhu telinga sering digunakan tetapi kurang tepat.
  • Strip jangka berwarna tidak tepat dan tidak digalakkan penggunaannya.
Sekiranya anda tidak pasti, sila berjumpa doktor.

Susu dalam diet kanak-kanak


Susu merupakan sumber pemakanan penting yang sering kali diambil ringan oleh ramai orang. Ia bukan sahaja penting untuk kanak-kanak yang sedang membesar malah sepanjang hayat.
Sebenarnya susu atau susu badan, merupakan makanan pertama bayi dan satu-satunya sumber pemakanan semasa enam bulan pertama kehidupannya. Ia membekalkan semua zat makanan penting yang diperlukan untuk hidup dan tumbesaran.
Bagaimanapun, susu masih perlu dijadikan sebahagian daripada diet kanak-kanak selepas usia enam bulan. Di samping mengandungi kalsium, ia turut mengandungi zat makanan penting lain seperti protein, vitamin A, riboflavin, zat besi dan fosforus yang penuh dengan manfaat kesihatan.
Penyelidikan sentiasa menunjukkan kanak-kanak dan dewasa yang minum susu akan kurang berisiko untuk mendapat penyakit kardiovaskular, obesiti dan osteoporosis.
Mengapa susu?
Anda mungkin tertanya mengapa susu penting dalam diet kanak-kanak. Mengapa tidak makanan atau minuman lain?
Susu kaya dengan kalsium. Kalsium disarankan untuk kanak-kanak yang sedang membesar kerana ia memainkan peranan yang sangat penting dalam pembentukan dan kesihatan gigi dan tulang yang kuat.
Pengambilan susu yang mencukupi dari peringkat kanak-kanak bukan sahaja boleh mencegah osteoporosis di kemudian hari, malah ia turut membantu mencegah kehilangan kalsium dan fosfat daripada gigi bagi memastikan satu set gigi yang lengkap sepanjang hayat.
Di samping itu kalsium juga penting untuk melancarkan degupan jantung, pemulihan luka dan pengecutan otot.
Menurut Saranan Pengambilan Nutrien (zat makanan) atau RNI, kanak-kanak kecil antara usia satu hingga tiga tahun memerlukan sekurang-kurangnya 500 miligram (mg) kalsium sehari yang boleh diperoleh dengan mudah daripada 1-2 cawan susu.
Sebagai satu daripada makanan yang paling lengkap zat, susu membekalkan sejumlah besar zat makanan berbanding kepada jumlah tenaganya.
Sebenarnya, segelas susu mengandungi lebih banyak zat makanan daripada segelas jus epal, jus oren atau sebarang minuman lain (lihat jadual).
Susu juga menghilangkan rasa lapar dengan segera. Tahukah anda bahawa 32.1 peratus kanak-kanak di Malaysia tidak bersarapan pagi setiap hari.
Setelah berpuasa selama 8-10 jam semasa tidur, sarapan pagi yang berkhasiat adalah penting untuk mengembalikan tenaga.
Semua orang tahu bahawa kanak-kanak yang tidak bersarapan pagi kurang bertenaga, tidak dapat menumpukan perhatian di sekolah dan mudah letih serta rasa jengkel.
Segelas susu suam adalah baik sebagai sarapan pagi ringkas dan segera, terutama sekali apabila diambil bersama makanan lain, kerana ia sangat berkhasiat dan mengandungi semua mineral dan vitamin penting yang diperlukan untuk tubuh dan minda yang sihat.
 

Lulu pages Copyright © 2011 Designed by Alieff. Wanna get one? CLICK HERE!